DEN HAAG - Het blijft onduidelijk of de provincie Noord-Holland en een aantal gemeenten samen willen optrekken met het kabinet om tientallen miljoenen euro's aan spaartegoeden terug te krijgen uit IJsland.

Na een overleg woensdag in Den Haag met minister Wouter Bos (Financiën) en staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) schaarden de provincie Groningen en de gemeente Den Haag zich achter het kabinet.

De andere dertien lagere overheden stemden nog niet in. Zij twijfelen nog of ze hun plan voor een eigen schadeclaim tegen IJsland moeten opgeven voor het gezamenlijk optrekken met andere overheden en particuliere spaarders.

Verknallen

Bos heeft de lagere overheden eerder al op het hart gedrukt dat een eenzijdige actie ten koste zou kunnen gaan van de belangen van individuele spaarders die geld in IJsland hebben weggezet. "De kans op goed resultaat is groter als we samen optrekken." Een juridische actie, zoals aangekondigd door de provincie Noord-Holland, beloofde Bos te zullen vernietigen. "Als lagere overheden het verknallen voor de kleine spaarder, dan kom ik op voor de kleine spaarder", aldus de minister.

In het overleg woensdag boden Bos en Bijleveld opnieuw aan samen op te trekken. De minister van Financiën benadrukte in dat geval voor de belangen van iedereen op te zullen komen en na de onderhandelingen verantwoording af te zullen leggen. Bijleveld sprak van "een laatste bod". Volgens haar kan na afloop van de onderhandelingen met IJsland gekeken worden of er "schade" is.

Positief

De Noord-Hollandse gedeputeerde Peter Visser, woordvoerder namens de lagere overheden, legt het kabinetsvoorstel vrijdag neutraal voor aan alle betrokkenen. Heel positief gestemd was hij niet. "Het is geen aanbod waarvan je zegt: Dat lost alles op."

Eigenaar EPZ van de kerncentrale in Borssele ziet in ieder geval geen heil meer in het overleg met het kabinet, zo bleek woensdag. EPZ heeft 25 miljoen euro uitstaan bij de noodlijdende Landsbanki in IJsland en zal nu op eigen initiatief proberen het geld terug te krijgen.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.