UTRECHT - Werknemers van de particuliere ambulancediensten zullen ook woensdag hun actie voortzetten. In heel het land zullen ze net als maandag en dinsdag volgens zondagsdienst werken en alleen bij spoedklussen uitrukken.

Dat hebben de vakbonden dinsdagavond besloten. Woensdagavond zullen de werknemers op een actievergadering bekijken hoe de actie verder moet. Volgens FNV-bondsbestuurder T. Koningh is ongeveer driekwart van het personeel voor hardere acties. "Maar we zullen woensdagavond kijken wat we gaan doen."

Regio

Bestuurder J. Severijns van de CNV Bedrijvenbond sloot niet uit de acties regionaal gaan verschillen. "Ik heb het idee dat de actiebereidheid per landsdeel verschilt."

De spanningen in de ambulancesector liepen dinsdag op. De vakbonden beschuldigden sommige werkgevers ervan dat ze met intimidatie van personeel de acties wilden blokkeren. Werkgevers stelden op hun beurt bezorgd te zijn over de financiële schade voor hun bedrijven.

Financiën

"Uit een eerste indicatie blijkt dat een dag actie een middelgroot bedrijf met vijftig werknemers circa 10.000 euro kost", aldus vice-voorzitter H. Groenendijk van de werkgeversorganisatie AmbulanceZorg Nederland (AZN). Volgens hem hebben de meeste particuliere ambulancebedrijven een slechte financiële positie.

De bonden brachten dinsdag een bezoek aan onder meer ambulancebedrijven in Weert en Leiden, omdat actievoerders zich geïntimideerd voelen door hun werkgever. Zo heeft volgens bestuurder J. Severijns van de CNV Bedrijvenbond een werkgever in Weert gedreigd met een rechtszaak, omdat door de acties een patiënt niet naar huis gebracht kon worden.

Net als maandag werden volgens AZN dinsdag bij zo goed als alle dertig particuliere ambulancebedrijven zondagsdiensten gedraaid. Dit betekent dat de circa 1400 werknemers alleen in spoedgevallen met de particuliere ambulances uitrukten. Ongeveer de helft van de ambulancezorg is in handen van particuliere bedrijven.

Impasse

Het CAO-overleg over het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden van het personeel op de particuliere ambulances en die van hun collega's in overheidsdienst zit al maanden in een impasse. De bonden hadden de werkgevers tot maandagmorgen de tijd gegeven de onderhandelingen te hervatten. Tot nu toe weigeren de werkgevers volgens de bonden elk serieus overleg.

Het breekpunt in de onderhandelingen vormt de leeftijd voor vervroegd pensioen. Dat ambulancepersoneel in overheidsdienst op -jarige leeftijd kan stoppen met werken en de werknemers van de particuliere bedrijven pas op 59 jaar, is volgens de bonden niet uit te leggen.

Leger

De werkgevers hebben volgens de bonden dinsdag niets van zich laten horen. "Als de werkgevers zo arrogant achterover blijven leunen, worden hardere acties onvermijdelijk", dreigde de FNV-bestuurder. Hij sluit niet uit dat het particuliere ambulancepersoneel straks helemaal niet meer rijdt. "Dan moeten ze maar de geneeskundige troepen van het leger of het Rode Kruis inzetten."