BRUSSEL - Europees commissaris Monti (concurrentiebeleid) heeft dinsdag de overname van de Duitse uitgeverij van vakliteratuur BertelsmannSpringer door Kluwer goedgekeurd. Voorwaarde is wel dat Kluwers eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Candover&Cinven, Bertelsmanns Franse medische uitgeverij Groupe Impact Médicine verkoopt.

Monti vreest dat anders in Frankrijk een te dominante positie ontstaat voor de nieuwe combinatie, die verder zal gaan onder de naam Springer. De Italiaanse eurocommissaris heeft de overname van de dochter van het Bertelsmann-concern extra nauwkeurig onder de loep genomen, omdat sommige vakbladen zo specialistisch en duur zijn, dat daardoor al snel een monopolie ontstaat. Candover&Cinven heeft toegestemd in de verkoop van de Franse medische uitgeverij.

Elsevier

De Britse participatiemaatschappij trok overigens vorige maand Elsevier-directeur Haank aan als nieuwe topman voor de vakliteratuurgroep Springer. Candover&Cinven verwierf vorig jaar de controle over Kluwers Academic Publishers. Elsevier blijft ook na de samensmelting van Kluwer en BertelsmannSpringer met afstand de grootste uitgever van vakbladen in Europa.