AMSTERDAM - De uitverkiezing van Barrack Obama tot nieuwe president van de Verenigde Staten leidt wereldwijd tot opluchting op de financiële markten. De uitslag schept eindelijk duidelijkheid over wie de zware taak krijgt om de VS door de ergste financiële crisis sinds de jaren '30 te loodsen.

In Azië klommen de beurzen naar het hoogste niveau in drie weken. De Nikkei-index in Tokio boekte een winst van 4,5 procent en sloot met 9521,24 punten. Ook in Seoul, Sydney en Hongkong reageerden beleggers opgelucht.

De koers van een bedrijf als Toyota, dat voor zijn verkopen voor een groot deel afhankelijk is van Amerika, steeg 10 procent in waarde. Door de hoop dat Obama de VS een recessie kan helpen doorstaan sterkte de dollar aan naar 1,29 euro. Op het Damrak in Amsterdam werden de koerswinsten van de afgelopen dagen verzilverd en is het effect van de verkiezingen alweer afgenomen, wat leidde tot een 2,5 procent lagere koers.

Maatregelen

De nieuwe president zal, als hij op 20 januari met zijn nieuwe baan begint, aan de slag gaan met een pakket aan economische stimuleringsmaatregelen ter waarde van 175 miljard dollar. Het pakket bevat extraatjes voor consumenten, het verbeteren van infrastructuur als wegen en bruggen en belastingvoordelen voor werkgevers om de hoogste werkloosheid in vijf jaar de kop in te drukken. Alleen al in oktober gingen naar verwachting 200.000 Amerikaanse banen verloren.

De overheid zal zich daarnaast onder Obama ook meer laten gelden op de financiële marken. De kredietcrisis heeft de roep om striktere regels voor banken en investeerders versterkt. Dat zou een einde betekenen aan een kwart eeuw van deregulering onder Obama’s voorgangers.

Ambitieus

De economische impact van de voormalige senator uit Illinois kan wel eens veel groter zijn dan velen verwachten, zegt een investeerder tegenover persbureau tegenover Bloomberg. "Van de belastingen tot de gezondheidszorg, het is een enorm ambitieuze agenda."

Europa kan ook z'n graantje meepikken van Obama's economische beleid, bijvoorbeeld dankzij de door hem beloofde investeringen in duurzame energie. Beursgenoteerde ondernemingen als Q-Cells en Ersol hopen op flink meer orders voor hun zonnepanelen.

Begroting

Obama’s economische ingrepen zullen het toch al astronomisch hoge begrotingstekort waarschijnlijk doen oplopen; sommige analisten voorspellen een verdriedubbeling tot 1 biljoen dollar in 2009, mede dankzij de vele miljarden aan kapitaalinjecties voor financiële instellingen die al zijn toegezegd onder Obama’s voorganger Bush.

Obama zal de wereldwijd dreigende recessie ook met zijn internationale collega’s te lijf moeten gaan. Volgens de meeste economen zijn Groot-Brittannië, de Eurozone en Japan inmiddels samen met de VS in een recessie beland.