AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn dinsdagochtend over de hele linie in de plus gedraaid na een zwak begin van de handel. Beleggers hadden moeite een reeks van bedrijfsresultaten te verteren, maar concludeerden daarna dat het de meeste multinationals voor de wind gaat. In Amsterdam steeg de beeldbepalende AEX-index rond het middaguur met 2,75 punten (0,88 procent) op een stand van 314,72 punten.

Bekijk video: Dump ASMi, koers naar 11 euro, zegt Delta Lloyd

Beursjournaal (video): ASMi onderuit op zwak kwartaalbericht
Verder: France Telecom heeft dochter Orange keihard nodig. Stork optimistisch over JSF

Beursstemming (video): Draka in Midkap tegenwicht voor ASMi.
Draka wint 9% op goed bericht van branchegenoot. Beleggers wachten gespannen op cijfers uit VS.

Vooral de technologiefondsen kregen steun van goede bedrijfsresultaten. Onder andere Alcatel, de Franse producent van apparatuur voor telecommunicatie, maakte indruk op beleggers, maar ook France Télécom en het Zweeds-Zwitserse concern ABB. Ondanks het positieve sentiment was automatiseringsbedrijf Getronics de grootste verliezer op het Damrak. Het fonds verloor 3,96 procent.

De beurzen putten ook vertrouwen uit indicaties dat Wall Street dinsdag hoger zal beginnen. "Het ziet ernaar uit dat de beurzen in de Verenigde Staten hoger zullen openen," aldus een handelaar.

De financiële sector profiteerde bovenmatig van de stijging van de AEX. Fortis, ING en ABN Amro behoorde allen tot de grootste stijgers. Aegon spande de kroon met een winst van 2,19 procent. Ahold steeg 1,70 procent naar 7,18 euro. Het supermarktconcern maakt sinds maandag de scherpe daling van vorige week enigszins goed.

VNU steeg 1,47 procent naar 27,68 euro, nadat het media- en informatieconcern had gezegd dat het zijn belang in het Roemeense telefoongidsbedrijf Pagini Aurii van 28 naar 85 procent vergroot.

Op de MidKap viel ASM International (ASMI) 15,09 procent naar ,01 euro. Het bedrijf werd afgestraft nadat het maandag na sluiting van de beurs zei dat "een overtuigd marktherstel" langer uitblijft dan verwacht. Om zijn kosten te verlagen, gaat ASMI circa werknemers ontslaan. Kabelmaker Draka zat evenals vorige week in de lift met een stijging 8,06 procent.

Na een ochtend handel stonden de andere Europese beurzen nog dicht in de buurt van de slotstand van maandag. De plussen hadden wel de overhand. Voor Londen bedroeg de stijging 0,1 procent. Frankfurt was 0,65 procent hoger en Parijs was 0,5 procent beter. Het wachten is op gegevens uit de Verenigde Staten. Later op de dag wordt daar de index van het consumentenvertrouwen gepubliceerd. In de ochtend werden de beleggers al getracteerd op een stroom van Europese bedrijfscijfers.

Zo bleken die van het Alcatel alleszins mee te vallen. De producent van telecomapparatuur stond bovenaan in de Parijse beursindex met een koerswinst van 5 procent.

ABB begon met een koersstijging van dik 5 procent na de publicatie van halfjaarcijfers die positief werden ontvangen. De Britse verzekeraar Prudential tuimelde met 3,5 procent na de bekendmaking dat de bedrijfswinst in het eerste halfjaar met 27 procent is gedaald en dat het dividend met 40 procent wordt verlaagd. Het koersverlies verminderde later tot 1,5 procent.

Euro

De euro was tegen het middaguur vrijwel onveranderd. De koers stond op 1,1475 dollar tegenover een slotkoers op de voorgaande dag van 1,1470 dollar. In ponden sterling ging de koers van 0,7085 naar ,7055.