DEN HAAG - Nederland wil nadrukkelijk zijn stem laten horen tijdens de top van de belangrijkste economische grootmachten over de kredietcrisis op 15 november in Washington.

"Als we een uitnodiging krijgen, zullen we zeker gaan", zei vicepremier Wouter Bos (Financiën) dinsdag. "Maar het gaat ons er primair om onze stem te laten horen, op wat voor manier dan ook."

Nederland zou een uitnodiging kunnen krijgen voor de topontmoeting als voorzitter van de G10, een club van landen die eens per jaar over financiële zaken vergadert. Naast Nederland zijn daar onder meer ook België, Canada, de Verenigde Staten en Japan lid van.

Voorzitter

Anders wil Nederland zich in aanloop naar de topontmoeting in Europees verband nadrukkelijk roeren in de discussie. Namens Europa zijn in Washington voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en de Franse president Nicolas Sarkozy, de huidige EU-voorzitter, aanwezig.

Volgens een woordvoerder van premier Jan Peter Balkenende zal ons land zijn best doen om zijn stem "zo effectief mogelijk te laten doorklinken". Hij wijst erop dat Nederland gezien de omvangrijke financiële sector "forse belangen" heeft.

Aanpak

Tijdens de bijeenkomst in Washington willen de leiders de voortgang bespreken van de aanpak van de financiële crisis.

Ook zullen zij proberen overeenstemming te bereiken over de oorzaken van de crisis en over de wijze waarop het toezicht op de financiële sector moet worden hervormd.

Initiatiefnemer Verenigde Staten maakte eerder duidelijk in ieder geval de leiders van de zeven grootste economieën, de G7, en die van opkomende economieën als China, India en Brazilië te willen uitnodigen.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl