SCHIPHOL - Schiphol ziet het aantal passagiers zich voorzichtig herstellen. In juni heeft de luchthaven weliswaar 3,4 procent minder passagiers verwerkt dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar dat is volgens Schiphol wel een verbetering ten opzichte van april en mei. Toen werden respectievelijk 8,7 en 8,2 procent minder passagiers geteld.

De luchthaven meldde dinsdag vooral hoopvol te zijn over een positieve ontwikkeling van het aantal lokaal opstappende passagiers. Naast de sterke groei van zogenoemde prijsvechters als Ryanair en easyJet komen ook andere Europese maatschappijen volgens Schiphol langzaam terug op het niveau van vorig jaar. Het aantal transfers, doorreizende passagiers, blijft nog sterk achter.

In het eerste halfjaar heeft Schiphol gemiddeld 3,2 procent minder passagiers geteld dan in de eerste zes maanden van 2002. De luchthaven kreeg in de maanden april en mei de grootste dip te verwerken door de oorlog in Irak en de uitbraak van de besmettelijke longziekte SARS.

In juni is voor het eerst dit jaar het vrachtvervoer afgenomen. Doordat er minder vracht werd ingeladen op passagiersvluchten, nam dat vervoer af met 1,1 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Over het eerste halfjaar gerekend is er nog wel sprake van een stijging en wel van 3,8 procent.

In de eerste zes maanden werden 2,1 procent minder vluchten uitgevoerd op de luchthaven dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ruim driekwart van de vliegtuigen vertrok keurig op tijd. De aankomstpunctualiteit bedroeg in het eerste halfjaar 82,9 procent.