Het is de vierde keer dat het personeel in de kinderopvang het werk neerlegt, dinsdag mislukte een laatste bestuurlijk overleg over de CAO

AMSTERDAM - Het personeel van zo'n driehonderd kinderdagverblijven staakt woensdag en donderdag opnieuw. Woensdagochtend leggen de aangesloten bedrijven bij 85 instellingen het werk neer. Donderdag volgen er nog eens 31. De acties variëren van een enkele stakende medewerker tot sluiting de gehele dag.

De stakers komen woensdag half elf bij elkaar in de Amsterdamse RAI, waar een debat over de CAO zal plaatsvinden met een aantal directeuren uit de sector. Vakbond Abvakabo zei ongeveer zevenhonderd kinderleidsters te verwachten.

Opnieuw is het doel van de acties om weer verder te onderhandelen met de werkgevers, om tot een beter akkoord te komen dan de werkgevers hebben afgesloten met vakbond De Unie. Die telt slechts zo'n honderd leden. De andere bonden in de kinderopvang, Abvakabo FNV en CNV-bond CFO, hebben er ongeveer 11.000.

Dinsdag mislukte een laatste bestuurlijk overleg om het CAO-overleg voor de kinderopvang vlot te trekken.

Het is de vierde keer dat het personeel in de kinderopvang het werk neerlegt. Half november legden 750 verblijven het werk neer voor een actiedag in Utrecht. Twee weken later staakten 500 verblijven. Half december volgde nog een landelijke staking.

Abvakabo en CFO willen in totaal een structurele loonsverhoging van 7 procent, inclusief de eindejaarsuitkeringen. Daarnaast willen de bonden de salarisverhoging per 1 oktober, de ingangsdatum van de nieuwe CAO, in plaats van per 1 januari. Het principe-akkoord dat de werkgevers met de Unie hebben gesloten, levert voor de werknemers minder op.

/ECONOMIEOverleg over kinderopvang weer mislukt