AMSTERDAM - Een deel van de rijkste Nederlanders heeft aanzienlijke verliezen geleden door de kredietcrisis. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de jaarlijkse Quote 500, die woensdag wordt gepresenteerd.

Hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf.

De verliezers onder de miljonairs zijn vooral degenen die hun geld hadden belegd in aandelen. Zo zagen de oprichters van navigatiesystemenfabrikant TomTom Harold Goddijn, Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen hun vermogen volgens Quote met 950 miljoen euro slinken, 47 procent van het totale vermogen.

Verlies

Nummer 2 op de lijst Charlene de Carvalho-Heineken verloor 511 miljoen euro en nummer 15 Ralph Sonnenberg (eigenaar van Hunter Douglas) zag 630 miljoen in rook opgaan.

Gezamenlijk werden de superrijken het afgelopen jaar overigens alleen maar rijker: het vermogen van de 500 miljonairs en miljardairs samen nam toe met 6,1 procent tot 145 miljard euro. Lijstaanvoerder blijft ook dit jaar de familie Brenninkmeijer (C&A) met een geschat vermogen van 24,5 miljard euro (6 miljard meer dan vorig jaar).

Van Nistelrooij

Nummer 500 en laatste in de lijst is dit jaar Ruud van Nistelrooij. De voetballer van Real Madrid maakt zijn debuut in de lijst met een geschat vermogen van 50 miljoen euro. Collega Marc Overmars, vorig jaar goed voor 47 miljoen euro, verdwijnt uit de lijst.

In eerdere jaren peilde tijdschrift Quote de vermogens van de miljonairs op 1 augustus, maar door de veranderingen als gevolg van de kredietcrisis maakte de redactie een update tot 1 oktober van dit jaar.