VENLO - De Venlose fabrikant van print- en kopieerapparatuur Océ heeft de winst in 2001 sterk zien dalen. De nettowinst (voor buitengewoon resultaat) kwam uit op 105,1 miljoen euro. Dat is 31 procent minder dan een jaar eerder.

Door een eenmalige voorziening van 125 miljoen euro voor de in december aangekondigde herstructering, die ongeveer duizend banen kost, blijft daar uiteindelijk maar 10 miljoen euro van over. Dat blijkt uit woensdag voorbeurs bekendgemaakte jaarcijfers.

De omzet over het afgelopen jaar bleef met 3,2 miljard vrijwel gelijk in vergelijking met 1999. Océ voldoet met deze resulaten zowel aan de verwachting van analisten als aan de eigen prognose van ruim een maand geleden.

Océ verwacht dit jaar te kunnen profiiteren van de verbetering in de economische omstandigheden. Het bedrijf gaat ervan uit dat die opleving niet eerder komt dan in de tweede helft van 2002.

Ondanks de dalende resultaten is de raad van bestuur van Océ tevreden met de cijfers over 2001, zeker gezien alle ontwikkelingen in het afgelopen jaar. Een tegenvaller bleek de nieuwe kleurenprinter die vorig jaar op de markt kwam. Die kon de verwachte groei van de omzet niet waarmaken.

Volgens vakbond CNV Metaal en Elektro zullen in Nederland 150 banen verdwijnen bij Océ. Deze herstructering maakt onderdeel uit van de in december aangekondigde ontslagronde die in totaal tussen de 900 en 1100 banen kost. In Nederland werken nu nog 3200 mensen bij Océ. De reorganisatie zal volgens de bond aan het eind van het jaar klaar zijn.