UTRECHT - Rabobank heeft maandag een uitgewerkt plan voor een verzekering die huizenbezitters moet beschermen tegen waardedalingen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het plan zou ertoe leiden dat woningbezitters jaarlijks een premie van maximaal 0,15 procent van de hypotheeksom betalen.

De premie moet volgens de bank afhankelijk worden van het risico dat met de hypotheek gemoeid is. Woningbezitters met een tophypotheek betalen meer premie dan mensen met een hypotheek die in verhouding tot het inkomen en de waarde van het huis laag is.

De verplichte premiebetaling moet wat betreft Rabobank alleen gaan gelden voor nieuwe hypotheken. De garantiestelling zou daarentegen wel meteen al voor iedereen moeten gelden.

Overbruggingsperiode

Een onderdeel van het voorstel is dat huizenbezitters die in betalingsproblemen komen een overbruggingsperiode van twee jaar krijgen. In deze periode wordt de niet-betaalde rente bijgeschreven bij de schuld.

Tegelijkertijd wordt gekeken of het huis kan worden verkocht zonder over te gaan tot een executieveiling. Dit moet voorkomen dat de huiseigenaar met een restschuld blijft zitten.

Het maandag gepresenteerde voorstel is een uitgewerkt voorstel van het plan dat de bank zaterdag lanceerde. De politiek reageerde toen overwegend negatief. Het CDA zei niet voor een verplichte verzekering te zijn en de VVD noemde het idee "bezopen".