UTRECHT - Apotheken en apotheekhoudende huisartsen hebben vorig jaar ongeveer 780 miljoen aan bonussen en kortingen van de geneesmiddelenfabrikanten verdiend.

Dat jaar hield de gemiddelde apotheek 186.000 euro aan bonussen en kortingen over naast het vaste inkomen.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van het ministerie van VWS deed. De bonussen en kortingen zijn in drie jaar tijd met bijna een derde gestegen.

Medicijnen

Apotheken bedingen al jaren bij de farmaceutische groothandel forse bonussen en kortingen voor het afnemen van medicijnen. De omzet van een apotheek bestaat hoofdzakelijk uit de inkoopvoordelen en het tarief dat hij per recept bij de zorgverzekaar declareert.

Die inkomsten moeten de kosten van de praktijk dekken en ook voor het salaris van de eigenaar van de apotheek zorgen. Het norminkomen voor apothekers werd vorig jaar op 103.000 euro gesteld.

Afromen

Omdat de totale inkomsten van de apotheek veel hoger zijn dan de som van de kosten en het norminkomen wordt een deel van de bonussen en kortingen afgeroomd.

Wat dan overblijft, is overwinst boven op het norminkomen. Die bedroeg in 2007 186.000 euro per apotheek. Dat is 83.000 euro meer dan in 2004.

Inkoopvoordelen

In dat jaar behaalden de apotheken ongeveer 575 miljoen euro aan inkoopvoordelen. De stijging met meer dan 200 miljoen in drie jaar tijd komt doordat het aantal voorgeschreven recepten met een vijfde is toegenomen.

Daarnaast is het kortingspercentage dat de groothandel aan de medicijnenleveranciers gaven, van 16,5 naar 19,9 procent gestegen.

De NZa verwacht dat de inkoopvoordelen per apotheker in 2008 met bijna een vierde zullen dalen naar 304.000 euro. De overwinst zou dit jaar ongeveer 128.000 euro bedragen.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie kon maandagavond nog niet reageren. De organisatie bekijkt de inhoud van het onderzoek en zegt dinsdag met een reactie te komen.