RIJSWIJK - Een aantal grote zorgverzekeraars houdt hun basispremie volgend jaar vrijwel gelijk aan die in 2008. Maandag maakten Menzis, Agis, Zilveren Kruis Achmea en Avéro Achmea hun premies bekend. Deze zijn niet of nauwelijks gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Avéro Achmea zegt de basispremie in 2009 net zo duur te houden als in 2008. Voor een restitutiepolis, waarbij de cliënt zijn hulpverlener zelf mag uitzoeken, betaalt de verzekerde een bruto jaarpremie van 1166 euro.

Voor de combinatiepolis betaalt de consument 1146 euro. Bij deze polis krijgt een verzekerde sommige behandelingen enkel totaal vergoed als gekozen wordt voor een door de verzekeringsmaatschappij aangewezen zorgverlener.

Agis

De premie van een verzekering bij Agis stijgt komend jaar met 0,5 procent naar 1095 euro (vorig jaar 1089). Zilveren Kruis Achmea rekent komend jaar 9 euro meer dan afgelopen jaar: 1113.

Deze premie geldt ook voor Groene Land Achmea, PWZ Achmea en DVZ Zorgverzekeringen. Bij Menzis is de basisverzekering 1,9 procent duurder dan vorig jaar (nu 1104 euro, in 2008 1083).

De kosten voor de aanvullende verzekeringen stijgen in de meeste gevallen wel. Volgens de verzekeraars is de stijging van zorgkosten is hier debet aan.