EINDHOVEN - De dalende vraag naar trucks treft mogelijk ook de vaste krachten bij DAF in Eindhoven. Het bedrijf heeft een sociaal plan uitgewerkt dat maandag aan de bonden is voorgelegd, bevestigde een woordvoerder desgevraagd.

Vanwege de onzekere marktontwikkelingen is het echter nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over noodzaak ervan, benadrukt DAF.

DAF was reeds begonnen met het afscheid nemen van alle tijdelijke medewerkers. Het gaat in totaal om ongeveer een kwart van de 6200 werknemers. Enkele honderden uitzendkrachten worden al niet meer opgeroepen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd.

Productie

De vrachtwagenfabrikant is verder bezig met het inroosteren van collectieve vrije dagen. Het bedrijf legt de productie in november enkele dagen stil en alle werknemers worden rond de jaarwisseling verplicht twee weken naar huis gestuurd.

In de scenario's die het bedrijf met de vakbonden en de ondernemingsraad van DAF tot op heden hadden besproken, stonden de vaste medewerkers nog niet ter discussie.

Vakbondsbestuurder Felix Alejandro Perez reageerde maandag verbaasd op het meest recente zwarte scenario.