BRUSSEL - Nederland is tegen regelmatige vergaderingen van regeringsleiders van EU-landen met de euro.

"We zijn er niet voor om nieuwe permanente Europese structuren op te richten", zei minister Wouter Bos (Financiën) maandag bij binnenkomst bij het EU-beraad met collega's uit het eurogebied.

President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk had het idee recentelijk geopperd. Hij zag zichzelf al als vaste voorzitter.

Sarkozy had zelf vorige maand voor het eerst de regeringsleiders van de vijftien eurolanden bijeengeroepen wegens de financiële crisis. De landen besloten toen om onderlinge leningen tussen banken te garanderen.

Wouter Bos is er niet tegen dat zulke bijeenkomsten kunnen plaatsvinden zolang de financiële crisis duurt. Maar een vaste gewoonte moet het niet worden.

Juncker

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker deelt de mening van Bos dat er geen nieuwe permanente eurogroep voor premiers moet komen. Juncker, die het maandelijkse beraad van euroministers voorzit, bestreed vooral het idee van Sarkozy dat die de vaste voorzitter moet worden.

"Ik ben zelf premier en tegelijk minister van Financiën. Dus is ben beter gekwalificeerd als voorzitter dan de meeste van mijn collega's", zei Juncker, die zich beriep op steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Sarkozy

Overigens heeft de Franse premier François Fillon maandag in de Franse senaat tegengesproken dat Sarkozy per se voorzitter wil zijn van de groep eurolanden.

Als de regeringsleiders van deze landen bijeenkomen, moeten ze zelf democratisch beslissen wie de bijeenkomst voorzit en hoe lang, aldus Fillon volgens het Duitse persbureau DPA.

Net als Bos voelen de Duitsers niets voor geregelde vergaderingen van de regeringsleiders van de eurolanden.