HAARLEM - De lagere overheden die samenwerken om geld terug te halen bij de Landsbanki in IJsland, gaan overleggen met het Rijk.

Dat heeft een woordvoerder van de provincie Noord-Holland maandag gezegd. "De behoefte is om een lijn te trekken richting IJsland.''

De lagere overheden spraken maandag over de situatie. Tijdens die bijeenkomst nodigde het kabinet ze uit om woensdag samen te overleggen. Volgens de woordvoerder gaan de partijen woensdag of eerder om de tafel.

Claim

Als de lagere overheden met een claim richting IJsland gaan, zou dat andere procedures doorkruisen, verklaarde minister Wouter Bos (Financiën) eerder.

Volgens hem kan dat ten koste gaan van de individuele spaarders, die geld in IJsland hebben weggezet.

Gelijkwaardig

De lagere overheden blijven volgens de woordvoerder van Noord-Holland bij hun standpunt dat ze op gelijkwaardige wijze willen worden meegenomen door het Rijk bij een claim. Ze bepleiten een redelijke vorm van risicoverdeling.

Alleen als het Rijk daaraan mee wil werken, zijn ze bereid juridische procedures tegen Landsbanki stop te zetten.

De provincies Noord-Holland en Groningen, 23 gemeenten, een waterschapsbedrijf en een energiebedrijf hebben in totaal 225 miljoen euro uitstaan bij IJslandse banken.