AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft de afgelopen drie maanden voor een half miljard euro aan eigen aandelen verkocht. Dat blijkt uit het register van beurstoezichthouder AFM.

ING verkocht in de maanden mei, juni en juli op twintig dagen eigen stukken. De grootste pluk werd op 13 juni op de markt gebracht. Toen verkocht de bankverzekeraar iets meer dan 7 miljoen aandelen tegen een koers van 15,67 euro. De opbrengst was ruim 110 miljoen euro.

Ook op andere dagen incasseerde ING grote bedragen. Bij de helft van de verkopen ging het om meer dan een miljoen aandelen per dag. De piek lag in de tweede week van juni. Tussen 9 en 13 juni leverden de verkopen 250 miljoen euro op.

Volgens ING hebben de verkopen te maken met de uitkering van dividend. Met ingang van het slotdividend over 2002 hebben aandeelhouders van ING voor hun winstuitkering de keuze tussen aandelen en contanten. ING gaf daarbij aan dat de contante uitkering gefinancierd zou worden met de verkoop van eigen aandelen. Op die manier kan de volledige winst het eigen vermogen versterken.

Een woordvoerster van ING kon maandag niet zeggen of en hoeveel aandelen er nog op de markt gebracht moeten worden. Ze gaf aan dat het “niet is uit te sluiten” dat voor de komende, tussentijdse dividenduitkering in augustus ook al aandelen worden verkocht.