DE MEERN - De boekingen in de grote zomervakantie vallen dit jaar tegen voor de reisbranche. “We zullen het moeten hebben van een goed najaar, willen we nog op hetzelfde niveau uitkomen als vorig jaar”, aldus een woordvoerster van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) maandag.

De reisbrancheorganisatie heeft tot half juli 4 procent minder zomerboekingen genoteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van de cijfers een maand eerder, toen liepen de boekingen nog 5 procent achter. “Maar het herstel gaat eigenlijk te langzaam om nog op nul uit te komen”, stelt de zegsvrouw van het ANVR.

Afwachtende houding

Traditioneel regelen de meeste Nederlanders hun vakantie voor het zomerseizoen (tot 1 november) in januari. Na juli zakken de boekingen weer in. Dit jaar namen de boekingen in januari een behoorlijke vlucht, maar die groei was van korte duur. Reizigers werden afgeschrikt door de oorlog in Irak en de uitbraak van de besmettelijke longziekte SARS. Bovendien is de consument erg afwachtend geworden door de economisch onzekere tijden.

Autovakanties

“Onze hoop is dat die mensen die zich door Irak en SARS lieten afschrikken nu alsnog gaan boeken”, verklaart de woordvoerster van het ANVR. Vooral de autovakanties doen het dit jaar goed, doordat toeristen liever dichterbij huis blijven. De autoreizen noteren tot half juli als enige een plus (1 procent) ten opzichte van vorig jaar.

Bij de vliegvakanties signaleert de reisbrancheorganisatie een licht herstel. Toeristen boekten tot half juli 6 procent minder vliegreizen, terwijl daar een maand eerder nog een min van 8 procent stond.

Vliegbestemmingen

Onder de vliegbestemmingen werkt Turkije voorzichtig aan een terugkomst. Het aantal boekingen is 9 procent lager dan in dezelfde periode in 2002. Dat is ongeveer eenderde beter dan de dip van 14 procent die het ANVR vorige maand noteerde. De vakantieoorden in Turkije hebben het aantal boekingen hard zien teruglopen door de oorlog in Irak. Het aantal reizen naar het Verre Oosten ligt onder meer door SARS nog altijd 44 procent lager.