BERLIJN - Premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos bepleiten maandag in de krant Financial Times Deutschland een reeks maatregelen om een nieuwe financiële crisis te voorkomen.

Ze willen onder meer dat de financiële sector salarissen voortaan laat goedkeuren door de toezichthoudende instanties, zoals de DNB.

De bedrijven moeten ook een risicomanager met vetorecht in het bestuur opnemen om onder meer buitensporige risico's te voorkomen.

Als de maatregelen niet helpen, overwegen Balkenende en Bos een clausule in te voeren om bonussen te kunnen laten terugbetalen.

De bewindslieden schrijven in het ingezonden artikel ook dat de EU-landen versneld moeten werken aan de integratie van het toezicht en crisismanagement in de financiële sector.

Toezicht

Nu werken tientallen grensoverschrijdende banken en verzekeraars in de EU, maar is het toezicht nog veelal nationaal.

"De recente snelle gecoördineerde reacties van Europese regeringen was voornamelijk te danken aan sterk individueel leiderschap'', aldus Balkenende en Bos, die zelf optraden bij de multinationals Fortis, ING en Aegon.

Zelfs een geïntegreerd toezicht in de EU is niet genoeg, stellen de bewindslieden. Ze willen daarom ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) versterken.

Uitdagingen

"Een nieuw evenwicht vinden voor het internationale financiële systeem is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. We hebben waarschijnlijk slechts een enkele kans. Nu is de tijd'', aldus Balkenende en Bos.

Vooruitlopend op een EU-top vrijdag en een G20-top volgende week zaterdag over de financiële crisis.