HAARLEM - De provincie Noord-Holland verwacht in de loop van maandagmiddag mededelingen te kunnen doen over hoe het verder moet met de claim tegen Landsbanki.

De provincie en de groep overheden die samenwerken om hun verloren miljoenen bij de IJslandse bank terug te halen, zijn in conflict met minister Wouter Bos (Financiën) over de kwestie.

Bos wil niet dat de groep zelfstandig blijft procederen, maar de zaak overlaat aan het Rijk.

Risicoverdeling

De lagere overheden willen pas samenwerken met het Rijk als er een vorm komt van risicoverdeling. De groep heeft Bos tot maandagmorgen 10.00 uur de tijd gegeven om op dit voorstel te reageren.

Er zijn wel contacten over de kwestie, zo laat een woordvoerster van Bos weten, maar een brief is er niet verstuurd. Verder wil ze niet ingaan op de situatie.

De gemeente Groningen heeft maandag een bemiddelingsvoorstel gedaan om het conflict tussen minister Bos van Financiën en de provincie Noord-Holland op te lossen. Dat meldde een woordvoerder van de provincie Groningen.

Spaarders

De lagere overheden willen niet achterin de rij komen te staan na de particuliere spaarders. Ze hebben in totaal 225 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki.

De Tweede Kamer wil dat de lagere overheden en Bos snel om tafel gaan om een verdere confrontatie te voorkomen. Het doel moet wat betreft CDA en PvdA zijn om samen op te trekken, in het belang van de spaarders.

De VVD wil in een brief van Bos uitleg over de precieze bevoegdheden die Bos en de lagere overheden hebben in deze kwestie.