VOORBURG - Wie er goedkoop tussenuit wil, kan het beste gaan sporten. De sporters besteden meestal een kwart van hetgeen stappers uitgeven in restaurants, disco's en cafés.

Sporters zijn met een consumptie en vervoer gemiddeld voor 6,50 euro klaar. Alleen golfen is een dure uitschieter onder de sporten. Dat kost gemiddeld 23 euro, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het cijferbureau onderzocht de gemiddelde kosten in 2002 van uitstapjes langer dan twee uur. De op-een-na goedkoopste recreatieve activiteit is het bezoek aan hobbyclubs en cursussen.

Zelfs recreatief winkelen ('funshoppen') zit in de topdrie van uitstapjes waaraan men weinig geld uitgeeft; gemiddeld 7,50 euro.

Het duurst is het bezoek aan restaurants en cafés (gemiddeld 24 euro). Het CBS spreekt verder over hoge entree- en vervoerskosten voor pretparken. Een pretpark kost gemiddeld 25 euro per persoon, de dierentuin 18 euro.

Van alle tripjes totaal zijn de gemiddelde kosten 12 euro per persoon: 7 euro voor consumpties, 3 euro voor de toegang en 2 euro voor vervoer.

Het CBS ziet in de afgelopen jaren een verschuiving van goedkope naar dure uitstapjes. Tussen 1995 en 2002 zijn Nederlanders vaker uit eten gegaan en hebben minder verenigingen of hobbyclubs bezocht. De totale uitgaven aan dagrecreatie zijn in die jaren gestegen van 6,7 miljard euro naar 11,5 miljard euro. De prijzen in de horeca en de recreatiesector zijn in deze periode met ongeveer een kwart gestegen.