AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn de week met winst begonnen. De handelaren maakten een kleine inhaalslag na het hogere slot op Wall Street vrijdag. Meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten bleven een weekeinde lang warm en zetten de graadmeter in Amsterdam 2,85 punten (0,9 procent) hoger op 310,89 punten.

Beursstemming (video): Ahold herstelt op zonnig Damrak
Verder: DSM blijft dalen. En wat ziijn de andere market movers op het Damrak?

Beursjournaal (video): KPN in nieuw conflict met OPTA
Verder: Fortis verwacht lagere jaarprognose bij halfjaarcijfers TPG, Hommen vz audit committee Ahold

De index werd aangevoerd door het elektronicaconcern Philips, dat een winst van 3 procent pakte. Ook de financiële waarden, die stevig meetellen in de AEX-index, stonden tegen het einde van de ochtend hoger. Koploper in de financiële groep was verzekeraar Aegon, die 2,3 procent steeg. Aegon profiteerde van een betere waardering door zakenbank Oyens & Van Eeghen.

Onderaan de beperkte groep verliezers bungelde Numico. Het voedingsmiddelenbedrijf meldde vrijdag nabeurs dat het eigen vermogen tot nul is verschrompeld. Dat stemde beleggers onzeker. Ze verkochten hun stukken, waardoor het aandeel 2,6 procent verloor. Een analist merkte op dat Numico niet direct in gevaar is, omdat het bij een aantal banken een stevige lening heeft gekregen.

Het telecomconcern KPN leed onder de ruzie met toezichthouder Opta, die dit weekeinde is uitgebroken. De Opta vindt dat KPN andere belbedrijven te veel laat betalen voor het gebruik van zijn vaste netwerk. KPN reageerde boos op de gedwongen tariefsverlaging en stapt naar de rechter. ,,Die verlaging zal ze geen kapitalen kosten. Maar het levert wel negatieve publiciteit op en ze moeten het probleem nog maar zien op te lossen'', aldus de analist. Beleggers reageerde afwachtend en zetten KPN 0,2 procent lager.

De chemiebedrijven Akzo Nobel en DSM bleven hangen in de koersdaling die eind vorige week werd ingezet. Bij DSM speelde mee dat het bedrijf zijn winstuitkering aan de aandeelhouders heeft uitbetaald. Daardoor stond het aandeel 1,4 procent lager.

ASM International, toeleverancier van de chipindustrie, schoot ,8 procent omhoog. Het bedrijf presenteert nabeurs de halfjaarcijfers en handelaren toonden vertrouwen in de uitkomst. Het technologiefonds was veruit de grootste stijger onder de middelgrote fondsen. De MidKap-index steeg 0,94 punten (0,3 procent) naar een stand van 301,85.

De andere Europese beurzen waren net als die van Amsterdam hoger. Een van de factoren die daar mede aan bijdroeg, was de beter dan verwachte Duitse Ifo-index, die het vertrouwen in de economie weerspiegelt van het bedrijfsleven in West-Duitsland. Deze index steeg voor de derde maand op rij, wat een signaal is voor een mogelijke opleving van de Duitse economie.

Na een ochtend handel stond Londen op een winst van 0,75 procent. Parijs stond er 2,15 procent beter en Frankfurt was in staat en winst te laten bijschrijven van 1,85 procent.

In Parijs was het autoconcern Renault lange tijd de enige daler (minus 1,3 procent). In de ochtend werd bekend dat de Franse overheid haar belang in het concern met 8,5 procentpunt tot 15 procent verkleint. De grote winnaar was het lucht- en ruimtevaartconcern EADS. Deze onderneming had in voortijdig gepubliceerde cijfers beter resultaten laten zien dan analisten hadden verwacht. De koers van het aandeel ging met bijna 5 procent omhoog.

De beurs van Londen zag uitgever Pearson even bovenaan staan met een koersstijging van 4 procent. Het concern liet weten in het eerste halfjaar op verlies te zijn uitgekomen door minder advertentie-inkomsten. Het verlies was evenwel een stuk kleiner dan was verwacht. Later zakte de koerswinst weg tot 2,5 procent.

Euro

De euro zakte door het aantrekken van de dollar, die werd gesterkt door de hoop op meer economische groei in de VS. Aan het eind van de maandagmorgen deed de Europese munteenheid 1,1485 dollar vergeleken met een slotkoers van 1,1510 dollar eind vorige week. In ponden sterling was de Europese munteenheid met 0,7080 vrijwel onveranderd.