NEW YORK - De effectenbeurs in New York is dinsdag verdeeld gesloten. De Nasdaq-index steeg 18,63 punten (0,9 procent) tot ,73 punten doordat twee technologiebedrijven zich positief uitlieten, maar voor de rest gingen de aandelenkoersen overwegend omlaag. De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 46,50 punten (bijna 0,5 procent) op 10.150,55.

BMC en Altera zorgden voor het positieve technonieuws. Softwaremaker BMC maakte bekend dat zijn kwartaalresultaten aan de bovenkant van de verwachtingen liggen, terwijl chipfabrikant Altera verwacht dat de chipsector uit het dal is gekropen.

BMC steeg op Wall Street 4,3 procent, evenals Altera. Sectorgenoten werden door het goede nieuws meegezogen. Voor de Dow-Jonesindex gold dit voor Microsoft, Intel en IBM, die overigens kleine koerswinsten boekten.

Citigroup

In de Dow daalden de meeste fondsen. Onderaan bungelde Citigroup met een verlies van 3,7 procent. Beleggers maken zich zorgen over de positie van de financiële instelling in Argentinië. Een andere opvallende verliezer was Alcoa, dat dinsdag als eerste Dow-fonds met cijfers kwam over het vierde kwartaal. Het eerste verlies sinds , vooral het gevolg van reorganisatielasten, werd bestraft (min ,15 procent).

Gateway

Fondsen die niet kunnen voldoen aan de verwachtingen moeten oppassen. Dat merkte computerfabrikant Gateway. Het aandeel raakte een kwart van zijn waarde kwijt door een omzetwaarschuwing. Beleggers straften ook AOL Time Warner, dat zich somberder uitliet over zijn groeiverwachtingen. Het mediaconcern was het meestverhandelde aandeel en zakte 2,1 procent.

Euro

De euro steeg in de New Yorkse valutahandel iets, van 0,8910 dollar in de Europese handel naar 0,8930.