DEN HAAG/ZWOLLE - De werknemers van de particuliere ambulances zetten in ieder geval de komende dagen hun acties voor betere arbeidsvoorwaarden voort. Bestuurder J. Severijns van CNV Bedrijvenbond ziet voorlopig geen reden de zondagsdiensten die maandag werden ingezet op te schorten. "Er is geen contact met werkgevers geweest", zei hij maandagavond.

Volgens hem zijn de werkgevers niet ingegaan op het door de vakbonden gestelde ultimatum dat maandagochtend afliep. "We hebben geen uitnodiging gekregen." De vakbonden overleggen maandagavond nog met de achterban over nieuwe ludieke acties naast de zondagsdiensten. Hoe die eruit kunnen zien, wilde Severijns nog zeggen.Ruim de helft van de circa 1400 werknemers op de particuliere ambulances voerde maandag actie voor betere arbeidsvoorwaarden. T. Koningh van FNV Bondgenoten verwachtte dat aantal maandagmorgen aan het begin van de actiedag. De particuliere ambulances rukten maandag alleen voor spoedgevallen uit. Werkgevers willen al maanden niet met FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond praten over het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden tussen het personeel op de particuliere ambulances en die van hun collega's in overheidsdienst. De bonden hadden de werkgevers tot maandagmorgen 06.30 uur de tijd gegeven het gesprek alsnog aan te gaan.

Knorrestein

Het actievoerend personeel verzamelde zich rond het middaguur op twee plekken in het land: bij tankstation Knorrestein langs de A12 bij Zoetermeer en bij het Mercure Hotel in Zwolle. Aan het begin van de middag boden de bonden petities aan aan werkgevers bij het kantoor van de werkgeversorganisatie AZN in Zwolle en dat van ambulancebedrijf Het Witte Kruis in Den Haag. Voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten kwam naar Den Haag om de actievoerders daar een hart onder de riem te steken.

"Het personeel in particuliere - en overheidsdienst moet steeds meer samenwerken, maar de verschillen in pensioenregelingen, ziektekosten en de uittredingsleeftijd blijven en dat is niet uit te leggen", aldus Koningh. "Het steekt vooral dat het ambulancepersoneel in overheidsdienst op 55-jarige leeftijd kan stoppen met werken en de werknemers van de particuliere bedrijven pas op 59 jaar."