AMSTERDAM - Particuliere woningverhuurders kunnen maar moeilijk het hoofd boven water houden. Vooral de kleinere woningexploitanten zitten financieel klem. Hun huurinkomsten zijn zo laag en de kosten zo hoog dat er sprake is van een negatief rendement. Hun belangenvereniging Vastgoed Belang pleit dan ook voor verbetering, heeft directeur Cees van Velzen maandag gezegd.

Meer aanbieders op de huurhuizenmarkt heeft de voorkeur, stelt Van Velzen. Dat zorgt voor een gevarieerd aanbod en enige concurrentie. Particulieren verhuren 450.000 woningen op een totaal van 3,2 miljoen huurhuizen in Nederland. Daarvan is het merendeel in handen van de woningcorporaties.

Vastgoed Belang verwijst naar cijfers van het Nederlands Economisch Instituut van afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat het gemiddelde rendement van de particuliere woningverhuurder tussen 1 en 3 procent schommelt. De corporaties behalen een gemiddelde score van 6,3 procent. "Vooral de kleinere woningverhuurder trekt zich terug", aldus Van Velzen.

Aan de onderkant van de markt is de huuropbrengst gemiddeld 2500 euro per jaar, terwijl daar ruim 3000 euro aan onderhoudskosten tegenover staan. Deze discrepantie houden de verhuurders niet lang vol, aldus Van Velzen. Hij pleit dan ook voor een hogere huurprijs. Ook wil Vastgoed Belang dat onderhoudskosten fiscaal aftrekbaar worden.

Vastgoed Belang is een van de partijen in de commissie die het huurbeleid voor de periode na 2005 moet ontwikkelen. Andere deelnemers zijn het ministerie van VROM, Aedes namens de woningbouwverenigingen, IVBN namens de institutionele beleggers en de Woonbond.