AMSTERDAM - Fortis geeft de Nederlandse overheid de schuld dat de aandelen van het financiële concern waardeloos zijn geworden.

Dat zei advocaat Jerry Hoff van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vrijdag in de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

De VEB heeft een rechtszaak aangespannen tegen Fortis, omdat de beleggersclub een onderzoek wil naar mogelijk wanbeleid bij het financiële concern. Fortis wijst in zijn verweerschrift echter vooral naar de Nederlandse staat, aldus de VEB.

Zondebok

"In het verweerschrift heeft Fortis de zondebok gevonden: de Nederlandse staat", zei advocaat Hoff. "De verdediging van Fortis is rond die 'storyline' opgetuigd."

Klappen

Minister Wouter Bos van Financiën krijgt in het verweerschrift harde klappen voor zijn eerste reddingsoperatie, aldus de VEB.

"En toen de minister van Financiën eenmaal had ontdekt dat de Belgen minder hadden betaald, was hij 'quite upset' en viel er geen land meer met hem te bezeilen", aldus Hoff. "De raad van bestuur van Fortis was geen gesprekspartner meer."

Bekocht

"De Nederlandse staat voelde zich bekocht", aldus de VEB. De overheid besloot daarop dat de reddingsactie niet doorging en vervolgens werd de Nederlandse tak van Fortis genationaliseerd.

De overheid betaalde hier 16,8 miljard euro voor. De Amerikaanse bank Morgan Stanley stelde de waarde voor de activiteiten echter vast op 32 miljard euro.

Omvallen

De Nederlandse staat kocht de Nederlandse activiteiten van Fortis begin oktober, omdat de bankverzekeraar dreigde om te vallen na de overname van delen van ABN Amro.

De Belgische en Luxemburgse tak werden overgenomen door de Franse bank BNP Paribas. Het aandeel Fortis daalde fors in het afgelopen jaar en schommelt momenteel rond de 1 euro.

Onvolledig

De VEB wijst er op dat in anderhalf jaar 44 miljard euro aan aandeelhouderswaarde in rook is opgegaan. Fortis heeft volgens de beleggersclub de markt "structureel onvolledig en onjuist" voorgelicht.

De VEB ziet de gang naar de Ondernemingskamer als eerste stap "op weg naar rechtsherstel voor de benadeelde aandeelhouders van de Fortis-groep".