DEN HAAG - Bijstandsmoeders met jonge kinderen die thuiszitten met een ontheffing van de sollicitatieplicht en door een lage opleiding niet aan werk komen, krijgen zo snel mogelijk een scholingsaanbod.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) zegde donderdag de Tweede Kamer toe dat het scholingsplan voor alleenstaande ouders in de bijstand, vooral vrouwen, net zo goed gaat gelden voor het zittende bestand als voor nieuwe gevallen.

Het kabinet wil de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar schrappen als deze ouders een scholingsaanbod aanvaarden. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en oppositiepartijen SP en SGP steunt dit plan.

Ontheffing

VVD, PVV, GroenLinks en D66 zijn tegen en vrezen een massale ontheffing van de sollicitatieplicht. Volgens hen wordt er een verkeerd signaal afgegeven, omdat werkende alleenstaande ouders net zulke goede ouders kunnen zijn als ouders die wegens de zorg voor kinderen niet gaan werken.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent sprak van "een spruitjeslucht" en "arrangementen voor het aanrecht".

Oneerlijk

Bovendien noemde Van Gent het oneerlijk dat Aboutaleb aanvankelijk uitsluitend alleenstaande ouders die nieuw aankloppen voor bijstand, recht wilde geven op een scholingsaanbod binnen zes maanden. Het zittende bestand aan bijstandsmoeders zou op een dergelijk aanbod een jaar moeten wachten.

GroenLinks kreeg steun van regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie om de huidige bijstandsmoeders ook recht te geven op scholing binnen zes maanden.

Volgens de begroting Sociale Zaken voor volgend jaar moeten gemeenten het scholingsplan voor de alleenstaande ouders in de bijstand begin 2009 invoeren.