GRONINGEN - Leraren in het voortgezet onderwijs leggen 19 november massaal het werk neer als de werkgeversorganisatie VO-raad niet bereid is het onderhandelaarsakkoord te tekenen.

Dat maakten de onderwijsbonden donderdag bekend tijdens de laatste dag van de estafettestaking, in Martiniplaza in Groningen. Hier waren ruim zevenhonderd docenten uit het voortgezet onderwijs bijeen.

In totaal werden 1250 stakers geteld. Zij eisen lagere werkdruk, salarisverhoging en verbeteringen voor het ondersteunend personeel.

De bonden zeggen dat 7500 docenten en onderwijsondersteuners deze week een halve dag hebben gestaakt. Met dat aantal zijn ze tevreden. De estafettestaking ging maandag van start in Den Bosch, daarna volgden Rotterdam, Zutphen en Amsterdam.

Overleggen

De bonden hebben de VO-raad opgeroepen opnieuw te overleggen over het onderhandelaarsakkoord dat in september werd gesloten. Dat voorzag in een vermindering van de werkdruk.

De partijen kwamen overeen dat leraren met een volledig dienstverband niet meer dan 728 klokuren hoeven les te geven. Als die afspraken ook voor leraren in deeltijd gelden, zou dat volgens de VO-raad te duur zijn.

Enquête

Uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) bleek dat veel leraren er aan hechten dat de urenafspraak in de cao wordt vastgelegd. Twee derde van de docenten was het eens met de paragraaf daarover in het onderhandelaarsakkoord.

De komende weken gaan de onderwijsbonden (AOb, CNV Onderwijs, Onderwijsbonden CMHF en de ABVA-KABO FNV) de scholen langs om leden en niet-leden warm te maken voor de landelijke actiedag.