PARIJS - Het Internationaal Monetair Fonds neemt het initiatief voor de hervorming van het wereldwijde financiële systeem. Het fonds zal hiertoe komende maand voorstellen doen, die besproken moeten worden tijdens de bijeenkomst van de G20, het samenwerkingsverband van de negentien belangrijkste economieën en de Europese Unie.

Dat heeft IMF-topman Dominique Strauss-Kahn donderdag bekendgemaakt.

De G20 komt midden november in Washington bijeen. In de voorstellen ligt ook een grotere rol voor het IMF besloten, zo liet Strauss-Kahn weten.

Het fonds kan niet langer worden beschouwd als een "brandweerman" die landen bij problemen te hulp moet schieten. Eerder wil het IMF een rol als "metselaar" krijgen die helpt bij het herstellen van de economische groei.

Daarom moet het IMF de beschikking krijgen over nieuwe financiële middelen. Daarnaast wil Strauss-Kahn onder meer dat er een nieuw wereldwijd kredietsysteem voor financiële instellingen wordt ontwikkeld.

Leidende rol

Groot-Brittannië en Duitsland steunen het voornemen voor een leidende rol van het IMF bij het bestrijden van de gevolgen van de financiële crisis.

"Het is belangrijk dat het IMF een centrale rol speelt bij het beschermen van bijvoorbeeld Oost-Europese landen", aldus de Britse premier Gordon Brown na een overleg met zijn Duitse ambtsgenote Angela Merkel.

Steun

Brown gaf verder aan dat Duitsland en Groot-Brittannië de nieuwe kredietfaciliteit die het IMF wil opzetten voor opkomende economieën zullen steunen.

Volgens de Britse premier moet hiervoor extra geld beschikbaar worden gesteld door landen "die over substantiële reserves beschikken". In dit verband riep hij eerder deze week China en de Golfstaten op meer bij te dragen aan de reserves van het IMF.