DEN HAAG - De particuliere ambulances zullen maandag alleen bij spoedeisende gevallen uitrukken. Dat is het gevolg van acties van het personeel voor een betere regeling voor vervroegd pensioen.

Vanaf maandag rijden de ambulancemedewerkers alleen volgens zondagsdienst. Zo zullen ze niet aanwezig zijn bij evenementen, vervoeren ze geen mensen van het ziekenhuis naar huis en werken ze niet over. Ritformulieren leveren ze niet in, waardoor bedrijven het vervoer niet kunnen declareren.

Het conflict draait om de vervroegde pensionering van het ambulancepersoneel. Bij de particuliere bedrijven houdt de loopbaan op bij 59 jaar. Collega's van de overheidsambulances mogen vier jaar eerder stoppen met werken. De bonden stellen nu als compromis voor om de grens bij 57 jaar te leggen. In een keer verlagen naar jaar is te duur.

Aanpassingen

Volgens vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond willen de werkgevers al maanden niet praten over aanpassingen, terwijl eind is afgesproken dat de verschillen tussen beide ambulancediensten moeten verdwijnen.

De bonden hadden werkgeversvereniging AZN tot maandagochtend :30 uur te tijd gegeven om te reageren. Vrijdag liet die echter al weten niet in te gaan op de eisen van de werknemers.

Om de eisen kracht bij te zetten trekt het ambulancepersoneel maandag aan het begin van de middag op naar het kantoor van AZN in Zwolle en dat van ambulancebedrijf Het Witte Kruis in Den Haag.