WASHINGTON - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft het belangrijkste rentetarief zoals verwacht met 50 basispunten verlaagd tot 1 procent.

De stemming in het bestuur was unaniem, meldde de Fed woensdag.

Met de zevende renteverlaging in iets meer dan een jaar hoopt de Fed te voorkomen dat de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, afglijden in een diepe recessie. Door de kredietcrisis dreigt de economische groei tot stilstand te komen omdat er te weinig krediet beschikbaar is voor investeringen.

Turbulentie

Analisten waren het er vooraf over eens dat de Fed de rente waarschijnlijk zou verlagen. De meesten hadden een verlaging met een half procentpunt voorzien, maar een aanzienlijk aantal dacht gezien de turbulentie op de aandelenmarkten zelfs aan een afname met driekwart procentpunt.

De reactie op de effectenbeurzen in New York was kort na de bekendmaking van het rentebesluit allesbehalve eenduidig. De koersen daalden aanvankelijk scherp, om daarna weer op te veren. Analisten wezen erop dat eerdere renteverlagingen door de Fed en andere centrale banken evenmin de gewenste rust hebben gebracht.