DEN HAAG - De Zwitser Peter Voser wordt volgend jaar de nieuwe bestuursvoorzitter van oliemaatschappij Shell. Voser, momenteel financieel directeur, volgt op 1 juli Jeroen van der Veer op als topman van het Nederlands-Britse concern.

Dat maakte Shell woensdag bekend. Voser (50) trad in 1982 in dienst bij Shell. Hij was voor het bedrijf onder meer actief in Zwitserland, Argentinië, Chili en het Verenigd Koninkrijk.

Tussendoor maakte hij een uitstapje naar het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB, waar hij in 2002 financieel directeur werd en een goede reputatie opbouwde. In oktober 2004 keerde de Zwitser terug bij Shell. Hier streek hij vorig jaar in totaal 2,8 miljoen euro op.

Samensmelting

Analisten zijn meestal te spreken over Voser, die dit jaar volgens zakenblad FEM Business tot de honderd machtigste bestuurders in het Nederlandse bedrijfsleven behoorde. Zij wijzen op een glad verlopen samensmelting van Shell Transport & Trading en Koninklijke Olie tot Royal Dutch Shell.

De in Baden geboren Voser studeerde bedrijfskunde aan de universiteit voor toegepaste wetenschappen in Zürich. Buiten zijn werkzaamheden bij Shell is hij commissaris bij de Zwitserse bank UBS. Voser is getrouwd en heeft drie kinderen.