AMSTERDAM/ZUTPHEN - In Amsterdam en Zutphen hebben zich woensdag ruim tweeduizend leraren verzameld voor de estafetteactie in het voortgezet onderwijs.

De onderwijsbonden meldden duizend tot 1200 actievoerende docenten in Amsterdam en duizend in Zutphen.

"Mooi weer stimuleert de opkomst'', zei een woordvoerder. De docenten protesteren tegen het uitblijven van afspraken over de werkdruk. Bij twee eerdere bijeenkomsten deze week kwamen in totaal eveneens ongeveer tweeduizend leraren opdagen.

Estafettestaking

Het is de derde dag van de estafettestaking, die tot en met donderdag (Groningen) duurt. De leraren staken alleen 's middags; in de ochtenduren staan ze gewoon voor de klas.

Docenten uit Utrecht, Noord-Holland en Flevoland voeren actie in de Westergasfabriek in Amsterdam; hun Overijsselse collega's doen dat in de Hanzehal in Zutphen.

VO-raad

Tijdens de actie bracht voorzitter Sjoerd Slagter van de werkgeversorganisatie VO-raad een bezoek aan het Stedelijk Daltoncollege in Zutphen.

Slagter, die het op de actiebijeenkomsten vaak moest ontgelden, sprak met docenten, ouders en leerlingen. Hij herhaalde de wens nieuwe afspraken te willen maken met de bonden.

Maar die houden vast aan het onderhandelaarsakkoord van een maand geleden, dat volgens de VO-raad te veel geld kost.

Plasterk

Onderwijsminister Ronald Plasterk roept schoolbesturen en vakbonden van leraren op hun conflict over de werkdruk en een hoger salaris zo snel mogelijk bij te leggen. Dat heeft hij woensdag gedaan in de Tweede Kamer.

"Het is van groot belang dat de sociale partners weer snel met elkaar om detafel gaan om er samen uit te komen'', aldus de bewindsman.

Leraren voeren actie