BRUSSEL - Het bestuur van Fortis heeft vorig jaar een document over de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt genegeerd, teneinde een kapitaalverhoging voor de overname van ABN Amro door te kunnen zetten.

Dat meldde de Belgische krant Le Soir, die het document in zijn bezit heeft, woensdag.

Het document waarschuwt voor de gevolgen voor Fortis van de zogenoemde subprime-crisis in de Verenigde Staten.

Volgens de krant dateert het rapport van ruim drie weken voor de kapitaalverhoging van Fortis van 13 miljard euro ter financiering van de overname van ABN Amro-onderdelen.

Geruststellend bericht

De Fortis-top negeerde het rapport en stuurde een geruststellend bericht aan de aandeelhouders, aldus Le Soir. Uit het document zou onder meer blijken dat de bank voor meer dan 5,5 miljard euro blootgesteld was aan risicovolle financiële producten.

Fortis laat in een reactie weten volledige medewerking te verlenen aan eventuele onderzoeken naar de gang van zaken. Het concern laat weten dat "in de informatieverschaffing over de internationale crisis altijd rekening is gehouden met de marktomstandigheden."

Besluitvormingsproces

Daaraan voegt de bank toe dat zij nadere informatie verschafte en waardeverminderingen toepaste, toen de marktomstandigheden verslechterden. "Dergelijke beslissingen zijn altijd via het vereiste besluitvormingsproces genomen."

Toen de kredietcrisis in volle omvang losbarstte, werd duidelijk dat Fortis zich aan de overname van ABN Amro had vertild. Het concern werd onlangs opgesplitst en verkocht toen het dreigde om te vallen. De Nederlandse staat kocht de Nederlandse activiteiten.