AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag blijven hangen onder de 500-puntengrens. Het Damrak kwakkelde de hele dag van de plus in de min rond deze psychologische grens. De AEX-index verloor uiteindelijk 3,73 punten, of 0,75 procent op 494,3 punten.

Bekijk de video

De winsten en verliezen waren lukraak over de verschillende sectoren verdeeld. "De beurs heeft nog geen richting gekozen voor dit jaar", aldus een beursman. Hij verwacht dat vooral de technologiefondsen zeker iets van hun grote verliezen van afgelopen jaar zullen terugwinnen. "Zo mooi als het eens was, wordt het natuurlijk nooit", verklaart hij.

Philips

Philips werd dinsdag in eerste instantie beloond voor de verklaring van topman Kleisterlee in The Wall Street Journal dat de kostenbesparing van de geplande reorganisatie hoger uitkomt dan verwacht. Aan het eind van de dag bleef daar weinig van over. Het aandeel won slechts 0,05 procent op 33,65 euro. "Terecht. Hij had weinig te melden", vindt de handelaar.

Grens

De beursman voorspelt dat de 500-puntengrens voorlopig een onneembare barrière blijft voor de AEX-index. "We hebben een structurele bodem nodig. Eerst moeten bedrijven maar met goede resultaten komen", stelt hij. Het optimisme van veel economen dat het ergste achter de rug is, deelt hij niet. "Er wordt zo weinig verwacht dat ieder onderzoek naar bestedingen weer meevalt, maar het blijft gewoon minder."

Ahold

De fraaie omzetcijfers van Ahold werden niet beloond. De aankondiging dat het concern een fikse voorziening treft om de klap in Argentinië af te weren, viel kennelijk niet in goede aarde. Het aandeel moest 3,3 procent inleveren op 29,85 euro. "Dat had ik niet verwacht en ik vind het niet terecht", reageert de beursman op het verlies.

ABN Amro was dinsdag de winnaar onder de hoofdfondsen met een plus van 0,92 procent tot 18,57 euro. Ook voedingsconcern Numico deed het goed. Het fonds won 0,71 procent op 25,42 euro. Bij de verliezers zat onder meer Getronics dat 3,09 procent verloor op 4,08 euro. ING moest 1,9 procent terug en sloot op 27,84.