RIJSWIJK - Rond Kerstmis moet het spaarloon worden vrijgegeven. Dat pleidooi doet FNV-voorzitter Agnes Jongerius woensdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Ze vindt dat het kabinet snel met maatregelen moet komen om het consumentenvertrouwen te herstellen. Met het vrijgekomen spaarloon kunnen de Nederlanders gaan consumeren, meent Jongerius.

Ze vindt dat de financiële crisis de reële economie begint te raken. Maatregelen die de binnenlandse bestedingen opstuwen, werken volgens Jongerius beter dan loonmatiging.

Vast

Spaarloontegoeden staan in principe vier jaar vast en mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden aangesproken. Alleen de overheid kan de tegoeden deblokkeren. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2005.

Scholing

Jongerius pleit er verder voor de kredietcrisis te gebruiken voor scholing en modernisering van de arbeidsmarkt. De uitzendkracht als eerste ontslaan bij tegenwind noemt ze een "ouderwetse reflex".

Rare vertoning

Ze vindt dat de werknemersorganisaties betrokken hadden moeten worden bij de besprekingen over de verruiming van de kredietfaciliteiten voor het midden- en kleinbedrijf.

Ook vindt ze het vreemd dat minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken alleen met de werkgevers praat over de effecten van de kredietcrisis op de reële economie.

"Maria kan zich een keer in een week vergissen, maar twee keer... Met alleen werkgeverskoepels is zoiets een rare vertoning".

Positief

Maria van der Hoeven staat positief tegenover het idee van FNV-voorzitter Agnes Jongerius om het spaarloon rond Kerstmis vrij te geven.

De bewindsvrouw zal het voorstel bespreken met staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën, zo liet ze woensdag weten.