AMSTERDAM - De jaren negentig gloren weer voor het kledingconcern C&A. En de leiding is daar nog blij mee ook. Over het boekjaar 2001/2002 draait het bedrijf een omzet van ruim 400 miljoen euro (f 900 miljoen), een decennium eerder was dat nog f ,2 miljard.

Volgens scheidend directeur C&A Nederland Jan Bezemer zal het nog twee jaar duren voordat C&A het niveau van die mooie jaren negentig evenaart. "Mits er geen zware recessie komt."

De komende paar jaar is het de bedoeling dat er zelfs weer filialen worden geopend, terwijl de laatste jaren alleen maar sprake was van sluitingen. De uitbreidingen worden niet gezocht in de grote steden, maar in de 'groeigemeenten'.

Recessie

Een 'normale' recessie kan juist positief uitpakken voor C&A, dat als goedkoop te boek staat. "Een recessie verstevigt in principe onze marktpositie, totdat de markt meer dan 5 procent krimpt, dan krijgen ook wij er last van", zegt Bezemer. Hij neemt op 1 april helemaal afscheid van C&A nu zijn taak als directeur erop zit en C&A weer C&A is.

Sinds de jaren 1993/1994 kwam de klad erin bij het concern van de familie Brenninkmeijer. Parallel aan de politieke en economische ontwikkelingen wilde C&A de zaken ook naar een Europees niveau tillen. Centralisatie was het toverwoord, gericht op één Europese consument.

Terug naar de basis

"Maar die consument is er niet, of niet in voldoende mate", zegt Bezemer. C&A had zich verslikt, vooral in het Verenigd Koninkrijk. De filialen daar werden gesloten en C&A moest terug naar hoe het was. Dat proces werd in het millenniumjaar ingezet.

"Het eerste seizoen daarna hadden we nog moeite de markt bij te houden, een seizoen later zaten we op de markt en voorjaar 2001 zaten we boven de markt", stelt Bezemer. Dat vertaalt zich nog niet naar marktaandeel.

"We zitten nu tussen de 5 en 6 procent, maar het is minder dan 4,5 procent geweest", zegt Bezemer. "Na de slechte jaren zijn we nu blij dat we richting 6 procent gaan. Met het huidige potentieel moeten daar nog wel twee volle punten bij kunnen komen."

Omzetdoel

Dan moet de omzet ook weer op f 1,2 miljard, een dikke half miljard euro, liggen. Afgelopen jaar groeide de omzet met 12 procent. Repte Bezemer een paar jaar geleden nog over "een berg verlies", de afgelopen twee jaar is het resultaat onder zijn leiding met f 60 miljoen (27 miljoen euro) verbeterd. "En er wordt weer winst gedraaid", verzekert hij.

C&A geeft als niet-beursgenoteerde onderneming in principe geen winst- of verliescijfers, dus zijn de bedragen nergens tegen af te zetten. "Ik ben tevreden met het resultaat, ik had er van tevoren een hard hoofd in. Richting de toekomst kan de lat nog wel wat hoger", vindt Bezemer.

'Geinig voor weinig'

Wat de topman na 1 april gaat doen, wil hij nog niet zeggen. Een oordeel over zijn huidige werk wil hij wel geven: "C&A is weer gewoon geinig voor weinig geworden."