AMSTERDAM - De verzekeraar Aegon kreeg dinsdag een flink pak slaag op de beurs ondanks een kapitaalinjectie van de overheid van 3 miljard euro. Het aandeel zakte in de middag 15 procent weg naar het laagste niveau in de afgelopen zestien jaar.

Op het dieptepunt stond het aandeel op 2,88 euro, waarmee Aegon nog ongeveer 4,5 miljard euro waard was. Eind vorig jaar bedroeg de beurswaarde van Aegon nog 19 miljard euro. Beleggers lijken ondanks de staatssteun nog weinig vertrouwen te hebben in het aandeel.

Ook ING, dat eerder al gebruik maakte van het staatsfonds van minister Wouter Bos van Financiën, liep averij op. Het aandeel daalde ruim 13 procent. Handelaren vrezen dat de bankverzekeraar nog flink zal moeten afschrijven op slechte beleggingen.

"Ik vraag me af in hoeverre dit op de balans gaat drukken", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Aandelen

De regeling voor Aegon komt erop neer dat de Nederlandse staat geld leent in ruil voor aandelen in de verzekeraar. Aegon betaalt op het geleende geld een rente van 8,5 procent. De aandelen kunnen op termijn met een opslag worden teruggekocht door Aegon.

Een andere voorwaarde voor de injectie is dat de topbestuurders van Aegon dit jaar geen bonussen ontvangen. Eventuele vertrekpremies worden gemaximaliseerd tot een jaarsalaris. De overheid benoemt twee commissarissen bij Aegon. Diezelfde voorwaarden gelden ook bij ING.

Gezond

Bestuursvoorzitter Alexander Wynaendts zei dat Aegon financieel gezond is. Hij beschouwt de kapitaalinjectie meer als een extra buffer.

"We weten niet hoe de economie zich in het vierde kwartaal en volgend jaar zal ontwikkelen. Maar klanten en tussenpersonen moeten weten dat Aegon ook op de langere termijn gezond is."

Vermogen

Door het extra geld zal het eigen vermogen van Aegon oplopen naar 12,4 miljard euro. Het beheerde vermogen van de verzekeraar bedroeg eind september 344 miljard euro, tegen 371 miljard euro eind vorig jaar.

Volgens Wouter Bos kan Aegon prima op eigen benen staan. Hij noemde Aegon zelfs een "ontzaglijk gezond bedrijf". Bos: "Maar de situatie is zo heftig dat de meest gezonde bedrijven in de problemen kunnen komen. Wij helpen ze door deze barre tijden heen."

CNV

CNV Dienstenbond stelde dat de steun aan Aegon door de overheid niet mag leiden tot het schrappen van banen. Het Verbond van Verzekeraars gaat ervan uit dat de kapitaalinjectie niet zal leiden tot een verstoring van de concurrentieverhoudingen tussen verzekeraars.

Het verbond praat nog met het ministerie van Financiën over gedragsregels voor bedrijven die hebben aangeklopt voor staatssteun.

Concurrentie

Directeur Franswillem Briët van De Goudse Verzekeringen vreest voor valse concurrentie. "Voor de overheid moeten er ook gedragsregels komen. Deze situatie vereist een ander soort toezicht. De politiek moet niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten."

Verzekeraar Eureko liet weten op korte termijn geen plannen te hebben voor een aanvraag voor staatssteun. "Onze financiële positie is voldoende sterk", zei een woordvoerder.