DEN HAAG - Er is nog steeds te veel illegale arbeid bij Turkse bakkers, andere buitenlandse winkeliers en niet-westerse kappers. Dit constateert de Arbeidsinspectie.

Bij gerichte controles in de niet-westerse detailhandel troffen de controleurs vorig jaar bij ongeveer een op de vijf winkeliers illegale werknemers aan.

Dat is bijna evenveel als een jaar eerder, toen bij 23 procent van de winkels misstanden werden geconstateerd.

Tips

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd, niet-representatief onderzoek van de Arbeidsinspectie. Inspecteurs hebben vorig jaar gericht, bijvoorbeeld na tips over illegale arbeid, controles uitgevoerd bij 1144 niet-westerse winkels.

Er werden in totaal 309 buitenlandse werknemers aangetroffen, voor wie de werkgever geen werkvergunning had.

Randstad

De meeste illegale arbeidskrachten kwamen uit Turkije, Bulgarije en India en zij waren vooral in de Randstad te vinden. Niet-westerse bakkers maken het volgens de Arbeidsinspectie het bontst.

Bij ruim vier op de tien bezochte bakkers werden misstanden geconstateerd. Ook exotische kappers en supermarkten scoren slecht. Verder waren er enkele gevallen van onderbetaling.

Regels

Volgens de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken speelt bij de buitenlandse ondernemers vaak mee dat ze de regels niet goed kennen. Daarom begint in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes een proef, waarbij niet-westerse winkeliers twee bezoeken krijgen.

Bij het eerste bezoek krijgen ze informatie over de regels en de tweede keer vindt de inspectie plaats.