UTRECHT - Gezondheidspersoneel zou een griepprik moeten krijgen. Dat stelt klinisch epidemioloog Carline van den Dool van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Het vaccineren van personeel van verpleeghuizen tegen de griep voorkomt volgens de onderzoekster infecties bij patiënten.

Uit de berekeningen van Van den Dool blijkt dat theoretisch 60 procent van alle griepinfecties bij verpleeghuispatiënten kan worden voorkomen. "Maar dan is het wel nodig álle personeelsleden in te enten en dat is geen realistisch uitgangspunt", aldus Van den Dool.

Momenteel is in Nederland minder dan 20 procent van het personeel gevaccineerd tegen de griep. Het onderzoek gaat uit van wiskundige berekeningen. "Door zeven personeelsleden te vaccineren, voorkom je één besmetting", legt Van den Dool uit.

Volgens de onderzoekster voorkomt het vaccineren van de patiënten zelf nauwelijks infecties. "De griepprik vermindert bij ouderen weliswaar complicaties van een griepinfectie, maar voorkomt niet dat ze het virus oplopen", aldus Van Dool.