DEN HAAG - Vrijwilligers kunnen zich met ingang van komende jaar gratis bij hun gemeente verzekeren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een concept ontwikkeld voor alle gemeenten waarmee zij vrijwilligers collectief kunnen verzekeren.

De VNG maakte dat dinsdag bekend. Door de verzekering kunnen miljoenen vrijwilligers hun werk doen zonder zich zorgen te hoeven maken over de financiële gevolgen van ongevallen of schade.

De vrijwilliger hoeft zelf geen administratieve handelingen te verrichten. In samenwerking met Centraal Beheer Achmea zijn er twee verzekeringspakketten ontwikkeld die volgens de VNG vrijwel naadloos aansluiten op het behoeftepatroon van vrijwilligers en hun organisaties.

Gemeentefonds

De VNG financiert de verzekering via het gemeentefonds, is de verwachting. De Tweede Kamer moet daarmee nog akkoord gaan. De gemeente betaalt premie op basis van het inwonertal.

De introductie van de verzekering is een uitvloeisel van een motie van het Tweede Kamerlid Arie Slob, die daarvoor steun van een meerderheid in de Kamer kreeg.