ROTTERDAM - Vermogensbeheerder Robeco gaat 250 banen schrappen. Het bedrijf uit Rotterdam, eigendom van Rabobank, stelt dat zijn kosten te hoog zijn in vergelijking met de internationale concurrentie.

De ontslagronde heeft niets te maken met de malaise op de effectenbeurzen, verklaarde een woordvoerder dinsdag. Het bedrijf wijst er wel op dat financiële dienstverleners moeilijke tijden doormaken.

Robeco hoopt met de reorganisatie 78 miljoen euro te besparen. De banen zullen in de tweede helft van volgend jaar en 2010 verdwijnen. Het gaat vooral om staffuncties op het hoofdkantoor in Rotterdam. Bij Robeco werken in totaal tweeduizend mensen.

Beursklimaat

Het gaat om de tweede ontslagronde in de bijna tachtigjarige geschiedenis van Robeco. In 2003 werden circa 150 banen geschrapt toen de vermogensbeheerder leed onder het slechte beursklimaat. De beurzen werden tussen 2000 en 2003 getroffen door een sluipende beurskrach.

De afgelopen jaren was het aantal werknemers van Robeco juist weer gegroeid. Dat kwam onder meer door expansie in China, India en het Midden-Oosten.

Vermogen

Robeco had eind januari nog 146 miljard euro onder beheer. Het vermogen is geslonken door de sterke daling van de beurskoersen, die de beleggingen van het bedrijf onder druk hebben gezet. "We hebben niet te maken met uitstroom van kapitaal", aldus de woordvoerder.