AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon krijgt drie miljard euro uit het steunfonds voor de financiële sector dat is ingesteld door de Nederlandse overheid.

Dat hebben het bedrijf en het ministerie van Financiën dinsdagochtend bekendgemaakt. Het bedrag is bedoeld om Aegons positie te versterken in de 'huidige periode van onzekerheid', zo licht de bank en verzekeraar dinsdag toe. De overheid benoemt twee commissarissen bij Aegon.

Aegon is de tweede financiële instelling die een beroep doet op het steunfonds dat het ministerie van Financiën heeft ingesteld voor banken en verzekeraars die door de kredietcrisis in problemen zijn geraakt. Eerder kreeg ING 10 miljard euro uit het fonds.

Bos

Volgens minister Wouter Bos (Financiën) kan Aegon prima op eigen benen staan. "Maar de situatie is zo heftig dat de meest gezonde bedrijven in de problemen kunnen komen. Wij helpen ze door deze barre tijden heen."

Bos noemde Aegon een "ontzaglijk gezond bedrijf". Hij benadrukte dat de hulp tegen een hoge prijs is gegeven, wijzend op de voorwaarden. Volgens hem mag de belastingbetaler ook iets terug verwachten. Volgens Bos hebben behalve ING en Aegon geen andere Nederlandse banken en verzekeraars bij het ministerie van Financiën aangeklopt voor steun.

Dezelfde voorwaarden

Aegon krijgt de steun tegen vrijwel dezelfde voorwaarden als eerder het bankverzekeringsconcern ING, dat een kapitaalinjectie kreeg van 10 miljard. Bos bestrijdt dat Aegon nu extra kapitaal krijgt, omdat het na ING niet kon achterblijven in de concurrentiestrijd. De gesprekken daarover vonden al plaats voor de steun aan ING. "We praten al anderhalf jaar met alle financiële instellingen", aldus Bos.

Volgens hem is steun aan een verzekeraar even belangrijk als steun aan banken. Het maakt niet uit of mensen hun toekomst via spaargeld veilig stellen of via een verzekering, vindt hij. Bovendien zijn beide van cruciaal belang voor de economie.

Buitenland

Bos ging ook in op de kritiek dat banken in het buitenland klanten lokken door erop te wijzen dat de Nederlandse overheid garant staat voor hun geld. "We zijn dat goed aan het bekijken. Als een bank onder ons toezicht staat, hoeven we niet bang te zijn voor grote schade."

Bos erkent dat dit bij de IJslandse bank Icesave niet goed is gegaan. Toch ziet hij geen reden tot paniek, maar wel reden om de risico's te bezien.

Rente

In ruil voor het kapitaal krijgt de Nederlandse staat aandelen in Aegon. Aan de kapitaalinjectie hangt een rente van 8,5 procent. Aegon kan tot 10 oktober volgend jaar een derde van de aandelen terugkopen tegen de uitgifteprijs van 4 euro tot 4,52 euro per stuk. De resterende aandelen kan de verzekeraar op elk moment terugkopen tegen 150 procent van de uitgifteprijs.

De transactie verloopt via de Vereniging Aegon. Deze grootste aandeelhouder van de verzekeraar vertegenwoordigt 34 procent van het stemrecht in het bedrijf. De vereniging heeft als doelstelling het behartigen van de langetermijnbelangen van het concern.

Bonussen

Een voorwaarde voor de injectie aan Aegon is dat het bestuur en de managers daar direct onder dit jaar geen bonussen ontvangen. Eventuele vertrekpremies worden gemaximaliseerd op een jaarsalaris. Diezelfde voorwaarden golden ook bij ING.

Nettoverlies

Tegelijkertijd maakte de verzekeraar ook zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. Het concern leed een nettoverlies van ongeveer 350 miljoen euro. Het bedrijf heeft onder meer voor 400 miljoen aan afschrijvingen moeten doen.

Om zijn kapitaalpositie verder te versterken zal Aegon over 2008 geen slotdividend uitkeren. Eerder dit jaar had het bedrijf al een interimdividend van 0,30 euro per aandeel uitgekeerd.

Kapitaalpositie

Met de injectie verstevigt Aegon zijn kapitaalpositie. Het bedrijf zei dat het op dit moment een kapitaaloverschot van 5 miljard euro heeft.

Hierdoor heeft Aegon een zogeheten solvabiliteitsratio van 160 procent, wat in lijn is met Europese regels voor verzekeraars. De solvabiliteitsratio is een maat voor de financiële gezondheid van een concern.

Extra buffer

Topman Alexander Wynaendts ziet de kapitaalinjectie als een extra buffer. "We weten niet hoe de economie zich in het vierde kwartaal en volgend jaar zal ontwikkelen. Maar klanten en tussenpersonen moeten weten dat Aegon een bedrijf is dat ook op de langere termijn gezond is."

Dat zei de topman dinsdag in een toelichting. Wynaendts stelde dat hij niet afwijkt van zijn eerder uitgestippelde strategie, die onder meer uitgaat van groei in Centraal- en Oost-Europa. "Nu we een extra buffer hebben, kunnen we juist effectiever te werk gaan. We hebben in deze landen nu een sterkere positie ten opzichte van onze concurrenten."

Koper

Wyenaendts erkende dat het lastig is onderdelen te verkopen. "Je moet wel een koper vinden. Dit is niet de beste tijd daarvoor." Aegon zei eerder activiteiten te willen afstoten om de kapitaalpositie verder te versterken.

Wynaendts wilde niet zeggen wanneer Aegon met het ministerie van Financiën begon te praten over een kapitaalinjectie. "We waren al enige tijd in gesprek. Maar een deel daarvan betrof regulier overleg."

Miljardensteun Aegon