DEN HAAG - Het kabinet dient de recent aangekochte banken ABN Amro en Fortis Nederland zo snel mogelijk weer te verkopen. Opbrengsten tot die tijd uit onder meer dividend moeten naar de aflossing van de staatsschuld gaan.

Dat stelt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel dinsdag. Ook de rente die binnenkomt na de kapitaalinjectie bij bankverzekeraar ING mag wat hem betreft niet gebruikt worden voor het dichten van gaten in de begroting of voor extra uitgaven. "We moeten niet alleen de minnen maar ook de plussen ten laste van de staatsschuld brengen."

Staatsschuld

De overheid heeft miljarden geleend op de kapitaalmarkt om Fortis, ABN Amro en ING te kunnen helpen, waardoor de staatsschuld is opgelopen. Oppositiepartij VVD bepleitte de afgelopen weken ook dat opbrengsten naar de staatsschuld gaan. Een ingediende motie daarover krijgt zeer waarschijnlijk steun van een Kamermeerderheid.

Concurrentie

Snel afstand doen van de staatsdeelnemingen is volgens Van Geel van belang om oneerlijke concurrentie te voorkomen. De CDA-fractievoorzitter zegt nogal eens te horen dat gemeenten na de affaire rond de IJslandse bank Icesave hun geld overbrengen naar de 'staatsbanken'. "Dit kan en mag echter nooit de uitkomst zijn van de overname van een bank die in de problemen was geraakt. Zo snel mogelijk afstoten dus en tot die tijd keiharde afspraken maken over de ongewenste onderlinge concurrentie."

'Hobby's'

Van Geel waarschuwt verder dat de overheidssteun ook niet mag leiden tot "allerlei hobby's". "Voor je het weet willen ministers of de Kamer zich gaan bemoeien met CAO-onderhandelingen, verplichte aandelen duurzame energie, het sponsorbeleid of de kunstaankopen. Niet doen dus."