WOERDEN - De Nederlandse horeca heeft een nieuw wapen in de strijd tegen de eetpiraat. Klanten die na de maaltijd vertrekken zonder te betalen, komen op een waarschuwingslijst te staan. De restaurateurs hebben daarvoor toestemming gekregen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Volgens J. Claes, directeur van brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN), is het geen zwarte lijst. "Het is een waarschuwingsdienst voor intern gebruik", aldus Claes zaterdag. "We veroordelen niemand, onze leden waarschuwen slechts elkaar."

Voorwaarden

Het CBP heeft wel een aantal voorwaarden gesteld aan de lijst. Zo mogen alleen mensen met hun naam op de lijst als de restauranthouder aangifte heeft gedaan bij de politie.

Volgens Claes dineren eetpiraten 117.000 keer per jaar zonder te betalen. De schade bedraagt ongeveer 4 miljoen euro. Volgens de KHN-directeur heeft ook de politie toegezegd het probleem beter aan te pakken "We hebben een toezegging dat aangiftes van eetpiraterij serieus bekeken zullen worden. Voorheen kregen restauranthouders vaak geen gehoor bij de politie omdat het dikwijls om geringe bedragen gaat."

Vooraf betalen

De brancheorganisatie heeft verschillende aanbevelingen om de eetpiraat te weren. Zo kan worden gevraagd vooraf te betalen. "In restaurants zal dat niet snel gebeuren, maar nu is op veel terassen al wel gebruikelijk dat mensen direct afrekenen", stelt Claes. Sommige restaurants vragen bij een 'verdachte' reservering het creditcardnummer van de klant, net als hotels doen bij een boeking.

KHN-leden kunnen de lijst via de internetpagina's van de organisatie raadplegen.