AMSTERDAM - De groei in de kredietverlening van banken aan bedrijven, neemt af. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Nederlandse banken leenden in het derde kwartaal in totaal 334 miljard euro uit aan bedrijven. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

In het tweede kwartaal was nog sprake van een stijging van meer dan 4 procent, terwijl in de eerste drie maanden bijna 6 procent meer geleend werd.

Kredieten

Ten opzichte van vorig jaar namen de kredieten nog wel fors toe, namelijk met 18 procent. Dit kwam vooral door de toename van investeringen door bedrijven. Bedrijven investeerden vooral in bedrijfsgebouwen en computers.

De kredieten aan de gehele private sector groeiden in het derde kwartaal met 7 procent. In dit cijfer zijn naast kredieten aan bedrijven ook die aan huishoudens en andere financiële instellingen verwerkt.

Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de hypothecaire leningen. Sinds begin dit jaar stabiliseert de waarde van nieuw afgesloten hypotheken op zo'n 6 miljard euro per maand.