DEN HAAG - Telecomconcern KPN moet van toezichthouder Opta de tarieven verlagen voor het gebruik van het vaste netwerk door andere belbedrijven. Door dat besluit zal de winst van KPN lager uit kunnen vallen, aldus een woordvoerder van het concern zaterdag.

Maandag zal KPN in een verklaring alle gevolgen van het besluit bekendmaken

De Opta heeft KPN opgedragen de prijzen voor het gebruik van het netwerk met 5 tot 11 procent te verlagen. Goedkope concurrenten als Tele2 en Scarlet profiteren van de beslissing. Die gaan minder betalen voor telefoontjes die via het KPN-netwerk worden gevoerd. De tarieven voor deze goedkope aanbieders gaan met terugwerkende kracht omlaag. De prijsverlaging gaat officieel per 1 juli in.

Gevolgen nog niet duidelijk

KPN is donderdagavond ingelicht door de Opta. Volgens een woordvoerder van KPN was het niet nodig dat vrijdag bekend te maken. "We studeren nog op het grote pakket informatie dat we hebben gekregen", benadrukt hij. De gevolgen zijn volgens hem nog niet helemaal duidelijk.

Tegenvoorstel

Volgens de regels bekijkt de Opta ieder jaar de tarieven die KPN aan de concurrenten rekent. KPN mag daar een tegenvoorstel voor doen. "Dat hebben we afgewezen", aldus een woordvoerder van de Opta. Het besluit had voor 1 juli bekendgemaakt moeten worden, maar de onenigheid zorgde voor vertraging. Bovendien is de Opta 'extra zorgvuldig' geweest met het besluit, aldus de woordvoerder.

Het besluit van de Opta heeft geen betrekking op het gebruik van het netwerk voor mobiele telefonie. Volgende maand rondt de mededingingsautoriteit NMa een onderzoek af naar de tarieven die de telecomaanbieders elkaar rekenen voor het gebruik van die mobiele netten. Het langlopende onderzoek is dit voorjaar uit handen van de Opta genomen nadat het onderzoek door diverse juridische procedures vastliep.