AMSTERDAM - De Nederlandse bouwsector heeft last van de vertraging van de economische groei. De orderportefeuille is in de maand september met 12 procent gekrompen, zo meldde maandag het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB).

Het EIB meet de orderportefeuilles uitgedrukt in werkvoorraden. Daarmee wordt aangegeven voor hoeveel maanden er werk voorhanden is in de sector.

Door de krimp van de orderportefeuille in de burgerlijke- en utiliteitsbouw (B&U) met 12 procent is er in dit deel van de bouwsector nog 7,4 maanden werk voorhanden. Dat is het laagste niveau sinds augustus 2004.

Ook in augustus constateerde de EIB al krimpende werkvoorraden in de sector. Toen was er sprake van een krimp met 0,4 maand. De bedrijven in de B&U hadden in augustus nog 8,4 maanden werk onder handen.

De grond-, water- en wegenbouw lijkt nog weinig last te hebben van de vertraagde economische groei. Daar steeg de orderportefeuille in september juist licht, van 6,6 maanden in augustus tot 6,7 maanden in september.