BRUSSEL - De Belgische regering steekt 3,5 miljard euro in de bank-verzekeraar KBC. Daarmee moet voorkomen worden dat het aandeel KBC nog verder gaat dalen.

Vertegenwoordigers van KBC en de Belgische regering overlegden het hele weekend over het akkoord en werden het zondagavond laat eens.

Maandagochtend stemde het kernkabinet onder leiding van minister van Financiën Didier Reynders er mee in. Premier Yves Leterme kon niet bij de vergadering zijn want hij was nog niet terug van een bezoek aan China.

Bonussen

De deal lijkt sterk op die waarin de Nederlandse regering 10 miljard euro in ING stak. Bij KBC krijgt de Belgische staat krijgt zetels in de raad van bestuur. KBC keert dit jaar geen dividend uit en de directie ziet voor 2008 af van bonussen in de vorm van cash, opties of aandelen.

KBC stelde zelf de afgelopen dagen dat het geen problemen heeft met de liquiditeit of de solvabiliteit, maar een miljardeninjectie zou de koersdalingen (afgelopen vrijdag nog 7 procent) moeten stoppen. Ook vreesde KBC concurrentienadeel als alle andere banken wel geld krijgen van de Belgische regering en KBC als enige niet.

Kapitaalinjectie

Met de nieuwe kapitaalinjectie is KBC volgens topman André Bergen "een van de best gekapitaliseerde groepen van Europa".

Minister van Financiën Reynders rekende in een persconferentie met Bergen voor dat de Belgische regering de afgelopen weken al voor 19,9 miljard euro in de Belgische bank- en verzekeringssector heeft gestoken. Het gaat om leningen en investeringen in Fortis, Dexia, Ethias en nu dus KBC.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.