AMSTERDAM - Werknemers van de Bijenkorf in Groningen gaan vanaf maandag een week lang actievoeren. Dat gebeurt nu het bestuur van de warenhuisketen 'het spel hard speelt' en niet over de brug is gekomen met een acceptabel bod voor een nieuwe cao, meldt FNV Bondgenoten zondag.

Zaterdagavond liep het ultimatum af dat de bond aan Bijenkorf had gesteld.

De werknemers gaan nog niet over tot werkonderbrekingen, maar houden publieksvriendelijke acties. Maandag informeren personeelsleden in Groningen klanten over hun werkomstandigheden. "Bij de Bijenkorf ontbreekt een actiecultuur, dus we bouwen het voorzichtig op", zegt bondsbestuurder Henk van der Ploeg.

CAO

Volgens FNV Bondgenoten wordt er al sinds februari gesproken over een nieuwe cao. De bond eist niet alleen een loonsverhoging van 3,5 procent, ook zouden voorgestelde verslechteringen van de arbeidsomstandigheden van tafel moeten. Een woordvoerder van de Bijenkorf noemde het eindbod eerder 'heel goed'.

FNV Bondgenoten wil zowel publieksgerichte als personeelsgerichte acties houden. Het personeel van de vestiging in Rotterdam volgt het Groningse voorbeeld mogelijk donderdag, maar ook andere vestigingen komen volgens Van der Ploeg aan de beurt zolang de directie niet inbindt.